Behoud, beleving cultureel erfgoed hoog

Meerjarendoelen

7.2.3

Het beheer van Utrechts erfgoed is effectiever en efficiënter, de promotie richt zich op zo breed en divers mogelijk publiek

Toelichting op meerjarendoel

Erfgoed maakt onze provincie mooier en verbindt en verleidt bewoners, bezoekers en bedrijven. Het schept mogelijkheden voor de recreatieve en toeristische beleving van onze provincie. Wij willen het waardevolle erfgoed van de provincie goed (laten) beheren én bekend maken.  
Archeologische vondsten bewaren we in en ontsluiten we vanuit het provinciaal archeologisch depot. We zetten de voorbereidingen voort om in 2025 te verhuizen naar een nieuw (groter en duurzamer) depot (in huur van de gemeente Utrecht). Mede naar aanleiding van de motie ‘Leren van archeologen’ zetten we extra in op het bekendmaken van archeologie bij een breed publiek.  
Wij dragen bij aan de Limessamenwerking (centrumregeling samen met de provincies Gelderland en Zuid-Holland; Utrecht is centrumprovincie) ten behoeve van het siteholderschap van het UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes. In het verlengde daarvan zetten wij als provincie Utrecht in op het versterken van het publieksbereik van de Limes in onze provincie. Vechten bij Bunnik neemt hierin een bijzondere positie in: deze plek waar de twee Werelderfgoederen Hollandse Waterlinies en de Limes elkaar kruisen zal aandacht en investeringen vergen om zijn potentieel waar te maken.  
De streek- en kasteelmusea zijn onze erfgoeddragers in de provincie, de plekken waar het erfgoed kan worden beleefd en de geschiedenis tot leven komt. De museumcollecties staan voor een veelzijdig scala aan verhalen, die mensen en gemeenschappen van verschillende culturele achtergronden, leeftijden en leefstijlen met elkaar kunnen verbinden. We staan de streek en kasteelmusea bij op het gebied van netwerkversterking, vernieuwing van de vaste tentoonstellingen en het beter zichtbaar maken van de collecties binnen eén buiten de muren van het museum.
Daarnaast zetten we ons in het bijzonder in voor het publieksbereik van militair erfgoed, het maritiem erfgoed en immaterieel erfgoed. In dit bijzondere herdenkingsjaar Slavernijverleden ondersteunen en stimuleren we projecten en gemeenschappen die zich inzetten om dit onderbelichte erfgoed zichtbaar te maken. Onze blijvende inzet voor het maritieme erfgoed richt zich op het verbeteren van de samenwerking binnen de sector en het ontwikkelen van een gezamenlijke agenda, maar ook op het beter bekend maken van het maritiem erfgoed bij een breed publiek.
Provinciale Staten heeft in 2022 motie 92 – 650 jaar Stichtse Landbrief aangenomen. In 2025 is het 650 jaar geleden dat de Stichtse Landbrief is getekend. Dit kan gezien worden als het begin van een mee besluitende volksvertegenwoordiging in de provincie Utrecht. Hieraan zal in de samenleving breed aandacht worden gegeven. In 2024 zullen de voorbereidingen plaatsvinden voor de viering van 650 jaar Stichtse Landbrief in 2025.  

Beoogde resultaten

  • De motie ‘Leren van archeologen’ is uitgewerkt
  • Inventarisatie uitgevoerd naar betekenis van Verdrag van FARO in het provinciale erfgoedbeleid.
  • Vijf projecten uitgevoerd door streek- en kasteelmusea met provinciale steun (vernieuwing van de vaste exposities, publieksbereik en publieksgerichte digitalisering).
  • Minstens vijftien projecten op het gebied van publieksbereik cultureel erfgoed uitgevoerd met steun van de provincie.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32