Verkenningen en regionale programma's

Meerjarendoelen

5.8.2

Regionale programma’s worden beter ontwikkeld en uitgevoerd

Toelichting op meerjarendoel

U Ned is het samenwerkingsverband waarin provincie met het Rijk (de ministeries van infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken Economische Zaken), de gemeenten Utrecht en Amersfoort en de U10-gemeenten en de regio Amersfoort- de ambitie hebben uitgesproken om een gezonde groei van wonen, werken en bereikbaarheid in de regio Utrecht mogelijk te maken. In het programma U Ned werken we als regio samen met het Rijk aan verschillende programmalijnen met elk een eigen tijdshorizon. Binnen de programmalijnen wordt onderzoek uitgevoerd en worden te maken afspraken tussen regio en Rijk voorbereid.
Kaders voor samenwerking zijn het door Provinciale Staten vastgestelde Ontwikkelperspectief Utrecht Nabij en het Ontwikkelbeeld regio Amersfoort Centraal! Onder het programma U Ned vormen deze perspectieven samen het Ontwikkelperspectief voor het NOVEX-gebied Utrecht-Amersfoort en wordt hiermee aansluiting gevonden bij het landelijk Rijksprogramma NOVEX. Het NOVEX ontwikkelperspectief is bouwsteen voor het provinciaal Ruimtelijk Voorstel.
In U Ned is afgesproken tot 2040 165.000 woningen en 112.000 arbeidsplaatsen te realiseren. De U Ned samenwerking is van belang omdat de woningen en arbeidsplaatsen alleen in samenwerking tussen de betrokken overheden gerealiseerd kunnen worden, waarbij het maken van afspraken over de financiën en het verkrijgen van een rijksbijdrage een van de belangrijke aspecten van de samenwerking is.
Op basis van het NOVEX ontwikkelperspectief wordt een adaptief ontwikkelpad uitgewerkt (programmatische aanpak) om uitvoering te geven aan de gezamenlijke verstedelijkingsstrategie en te komen tot een gezamenlijke en adaptieve, meerjarige, programmatische bekostiging met een overzicht van de belangrijkste inhoudelijk samenhangende rijk-regio investeringen en de daaraan verbonden kosten en potentiële dekking. De reeds lopende onderzoeken en uitwerkingen (o.a. de MIRT Verkenning OV en Wonen (ondergrondse Merwedelijn) en het MIRT Onderzoek A12 zone in samenhang met Rijnenburg) worden hierin geïntegreerd.

Voor de kortere termijn richten we ons op uitvoering van maatregelen in de mobiliteitstransitie. Dit doen we in de Korte Termijn Aanpak (maatregelen voor gedragsbeïnvloeding, zoals de werkgeversaanpak en de doelgroepenaanpak) en in de voorbereiding en uitvoering van de fiets- en ov-maatregelen uit het No Regret-pakket.

Daarnaast coördineren we de voorbereiding van het Bestuurlijk Overleg MIRT. Op deze halfjaarlijkse overleggen met het Rijk staat een veelheid aan onderwerpen op de agenda, die deels zijn die belegd binnen de andere meerjarendoelen van programma 5 en 6. Speerpunt voor de provincie in 2024 is de voorkeursbeslissing voor de MIRT verkenning OV en Wonen. Daarnaast voeren we, op basis van het in 2023 door Provincie en Gemeente Utrecht op te stellen alternatief voor het Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht t.a.v. verbreding A27 ter hoogte van Amelisweerd, het gesprek met het Rijk over het regioalternatief.

Beoogde resultaten

  • We geven een verdere uitwerking aan de mobiliteitsstrategie wat resulteert in concrete beslisinformatie voor maatregelen die nodig zijn om de regio in 2040 bereikbaar te houden.
  • Voorkeursbeslissing MIRT verkenning OV en Wonen
  • Voorstel van regio aan het Rijk om te komen tot een alternatieve invulling van het Tracebesluit A27/A12 Ring Utrecht t.a.v. verbreding A27 ter hoogte van Amelisweerd
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32