Effecten mobiliteit op leefomgeving

Meerjarendoelen

5.6.3

De mobiliteit is duurzamer met o.a. minder uitstoot van broeikasgassen

Toelichting op meerjarendoel

In het provinciale coalitieakkoord en het landelijke Klimaatakkoord zijn ambities en afspraken gemaakt over de verduurzaming van verkeer in de provincie Utrecht. Een belangrijk deel van de maatregelen die daaruit voortvloeien, moet op regionaal en lokaal niveau gerealiseerd worden door ze vast te leggen in beleid, maatregelen te realiseren en de voortgang te monitoren en bij te sturen. Deze maatregelen dragen ook bij aan de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht regio Utrecht voor het onderdeel mobiliteit.

De ambities en afspraken zijn vertaald naar de uitvoeringsprogramma’s van het provinciale mobiliteitsprogramma. Bijvoorbeeld door het stimuleren/faciliteren van Smart Mobility, bijdragen aan de energietransitie en emissievrij openbaar en goederenvervoer. Samen met alle gemeenten worden de ambities uitgewerkt in het kader van het Regionale Mobiliteitsprogramma (RMP). Afhankelijk van de wensen van de gemeenten zal de provincie de uitvoering van maatregelen faciliteren, regionaal afstemmen, kennis delen en de voortgang van uitvoering en CO2-reductie monitoren.  
In de provinciale aanbestedingen van beheer, onderhoud en aanleg wordt de lat voor verduurzaming en circulair werken hoger gelegd dan de voorgaande jaren. In interprovinciaal verband maken we afspraken om op termijn volledig circulair en klimaatneutraal aan te besteden. Met de monitor die in 2023 in gebruik is genomen kunnen we evalueren of de aanbestedingen ook leiden tot daadwerkelijke verbeteringen.

Beoogde resultaten

  • Opstellen voortgangsrapportage duurzame mobiliteit voor het Regionaal Mobiliteitsprogramma.
  • Volledig vullen van de monitor Duurzaam Grond-, Weg- en Waterbouw voor alle projecten.
  • Actualiseren van het inhoudelijk koersdocument duurzame infrastructuur
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32