Duurzame energie in provincie Utrecht

Meerjarendoelen

4.2.4

Het aandeel duurzame warmtebronnen voor de verwarming van gebouwen is groter

Toelichting op meerjarendoel

In de afgelopen jaren is de productie van duurzame warmte in de provincie Utrecht sterk gestegen. We ondersteunen de ontwikkeling van (collectieve) warmte-initiatieven door financiële, technische of maatschappelijke knelpunten te identificeren en oplossingsrichtingen aan te dragen. Warmteprojecten waarvan de haalbaarheid al is bepaald, worden ondersteund met instrumenten als een marktconsultatie, de inzet van projectleiders, het Servicepunt Energie en financieringsonderzoek. We doen dit in samenwerking met andere belanghebbenden als Energie Beheer Nederland (EBN), de RES-regio’s, de waterschappen en de gemeenten.

Het speelveld in 2024 wordt vooral bepaald door de aankomende landelijke verplichtingen ten aanzien van de inzet van (hybride) warmtepompen in de gebouwde omgeving en het bijmengen van groen gas. Op regionaal niveau is er de ambitie de Regionale Structuur Warmte (RSW) te actualiseren. De RSW maakt onderdeel uit van de Regionale Energie Strategie (RES). De door de provincie ontwikkelde thermische potentiekaarten geven inzicht in kansrijke locaties voor de productie van geothermie, groen gas en omgevingsenergie (energie uit bodem, lucht en water). Deze kaarten zijn input voor de RSW.

Het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen is eveneens van belang voor de bestaande warmtenetten, de uitbreiding van deze netten en voor nieuwe warmtenetten. In de Wet Collectieve Warmte (WCW) komt te staan aan welke eisen de warmtebedrijven moeten voldoen, zoals een publiek meerderheidsbelang. In samenspraak met de betrokken gemeenten maken we een plan om hieraan invulling te geven. Daarnaast zorgen we er in samenspraak met andere partijen voor dat er voldoende kennis, kapitaal en uitvoeringskracht aanwezig is om de kleinere buurtwarmtenetwerken (die buiten de WCW vallen) te realiseren.    

Beoogde resultaten

  • Ten behoeve van de RSW is er een actueel overzicht van beschikbare warmtebronnen in de provincie Utrecht gekoppeld aan de warmtevraag met kansenkaarten (in GIS).
  • De provincie faciliteert drie of meer technische haalbaarheidsonderzoeken naar specifieke duurzame warmteoplossingen voor het verduurzamen van de bestaande warmtenetwerken.
  • Lopende en nieuwe projecten voor grootschalige duurzame warmtewinning, waaronder aardwarmteprojecten, zijn ondersteund.  
  • In ten minste vijf gemeenten worden initiatieven gestimuleerd en ondersteund om de mogelijkheden voor een warmtenetwerk nader uit te werken.  Om het elektriciteitsnet te ontlasten is daarbij aandacht voor opslag en flexibiliteit.  
  • Eind 2024 is duidelijk welke instrumenten de provincie zal inzetten om de realisatie van zowel grote als kleine warmtenetten te bevorderen.   
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32