De Hollandse Waterlinies zijn een belangrijke drager van een aantrekkelijke ruimtelijke kwaliteit

Meerjarendoelen

7.3.1

De integrale meerwaarde van militair erfgoed bij (gebieds)ontwikkelingen is hoger

Toelichting op meerjarendoel

De Hollandse Waterlinies vormen een prachtig groen en open gebied, met spannende bouwwerken en veel mogelijkheden voor recreatie, sport, bewegen, ontspanning, gezondheid, lokale identiteit en prettig wonen. Het is belangrijk dat mensen - van jong tot oud en uit binnen- en buitenland - te voet, per fiets of per boot van het mooie landschap kunnen genieten.  
Samen met het Pact van Ruigenhoek, een actief netwerk, halen we mooie resultaten bij het samenwerken op gebiedsniveau en op thema’s als recreatieve benutting, marketing & toerisme, duurzame ontwikkeling, water en bescherming.  
Bovendien zullen we stevige koppelingen leggen met opgaven als duurzame energieopwekking (aquathermie), klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daarvoor sluiten we aan bij Groen Groeit Mee en de integrale programma’s voor een nieuwe duurzame inrichting van het landelijk gebied. De Hollandse Waterlinies bieden daarvoor uitgelezen kansen. Zo zetten we het Unesco werelderfgoed in als aanjager van ruimtelijke kwaliteit en als inspiratiebron. We ondersteunen partners bij de omgang met ruimtelijke ontwikkelingen in het werelderfgoed. Door casussen en ervaringen met elkaar te delen leren we van elkaar.
Met ingang van 2025 wordt het beleid voor de HWL opgenomen in het (nieuwe) Cultuur- en erfgoedprogramma.

Beoogde resultaten

  • Door participatie in gebiedsgerichte aanpak is het waterliniegebied beter beleefbaar en toegankelijk.
  • De omgang met de ruimtelijke ontwikkelingen in het werelderfgoedgebied is verder geprofessionaliseerd door casussen en ervaringen met partners van het Pact van Ruigenhoek te delen.
  • Werelderfgoed is beter uitgedragen door educatie en verbetering van toeristische en recreatieve benutting.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32