Zoetwatervoorziening van goede kwaliteit

Meerjarendoelen

3.2.1

Voor het oppervlaktewater bereiken we de KRW-doelen in 2027

Toelichting op meerjarendoel

De Kaderrichtlijn water (KRW) is een belangrijke EU-richtlijn die in 2027 een goede ecologische en chemische kwaliteit voorschrijft. De waterkwaliteit blijft nog achter en vraagt om een aanvullende inspanning. Het Rijk heeft daarvoor het KRW-impulsprogramma opgesteld. In 2024 zullen ook de resultaten beschikbaar komen van de Tussenevaluatie 2024. Dan is er een nieuwe analyse beschikbaar met aanvullende effectieve maatregelen. Dit alles vraagt van alle partijen een inspanning. Ook wij dragen bij aan het landelijke traject en in de stroomgebieden en vertalen de uitkomsten naar ons eigen beleid en onze organisatie. Onze instrumenten zullen wij zoveel mogelijk inzetten om bij te dragen aan de verbetering van de waterkwaliteit en de KRW-doelen.  

We willen het landelijke beleid voor vermindering chemische stoffen ondersteunen door regionale activiteiten. We werken daarom samen met gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven en andere maatschappelijke partijen. De Provincie Utrecht heeft als eerste provincie een analyse uitgevoerd van de stoffen uit Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI). In het vervolg daarop wordt in 2024 samen met de vier waterschappen verder onderzoek gedaan naar RWZI-influent en -effluent. Ook in stroomgebied Rijn-Oost loopt een onderzoek naar de toxische druk op de ecologie. Een belangrijk aspect is de herkomst van stoffen. Provincie Utrecht is actief deelnemer aan dit project.   

De doelen van de KRW zijn ook in het beleidskader van Water en Bodem Sturend een hoofdopgave. Met name op de hoge zandgronden blijft de waterkwaliteit in de beken achter. Daarom is er een impuls om de beken en de beekdalen te herstellen. Naast waterkwaliteit gaat het daarbij over het bodem- en watersysteem. Met het oog op klimaatverandering willen we meer water vasthouden. Daarvoor richten we de beekdalen in en leggen een combi met groenblauwe dooradering en de bossenstrategie. Waterkwaliteit moet daar integraal onderdeel van uitmaken. In de gebiedsagenda’s in het kader van het UPLG wordt dit concreet uitgewerkt, samen met de gebiedspartners.  

Op basis van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is het Utrechts programma landelijk gebied (UPLG) vastgesteld. Het programma beschrijft, een aantal grote maatschappelijke opgaven in samenhang en gebiedsgericht. De doelen van de KRW zijn een hoofdopgave in dit programma. Waterkwaliteit gaat niet alleen over de kwaliteit in de KRW-waterlichamen. Daarom geven we waterkwaliteit in de gebiedsagenda’s een duidelijke plaats. Het is ook niet los te zien van andere opgaven in de provincie, zoals natuur, recreatie en landbouw. In 2024 ligt de focus op de concretisering van ambities in de verschillende gebiedsagenda’s.

Beoogde resultaten

  • Actief bijdragen aan analyses en aanvullende activiteiten om de KRW-doelen te bereiken.
  • Meer inzicht in omvang en bronnen voor stoffen in oppervlaktewater op basis van onderzoek.
  • Waterkwaliteit borgen in de gebiedsgerichte aanpak van provinciaal programma landelijk gebied in relatie tot andere opgaven en Water en Bodem Sturend.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32