Mobiliteitsprogramma Provincie Utrecht 2019-2023
Het mobiliteitsprogramma richt zich op de provinciale doelen voor mobiliteit, zoals de aanleg en het onderhoud van wegen, fietspaden, vaarwegen en het vormgeven van het ov-netwerk. De aankopen binnen het mobiliteitsprogramma zijn functioneel voor de aanleg en reconstructie van de provinciale (vaar)wegen, met bijkomende werken. Restpercelen die niet strategisch van aard zijn, verkopen we weer. De projectgebonden grondaankopen vinden plaats op basis van volledige schadeloosstelling. In gevallen waar het niet lukt om met de grondeigenaren overeenstemming te bereiken in het minnelijke traject, gebruiken we in het uiterste geval de mogelijkheid om het instrument onteigening in te zetten.
Programma Agenda Vitaal Platteland
De belangrijkste opgave binnen de Agenda Vitaal Platteland (AVP) is de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Volgens het Akkoord van Utrecht (looptijd 2027) moeten we hiervoor 1.570 ha nieuwe natuur realiseren en nog 2.700 ha inrichten. We ontwikkelen de 1.570 ha onder meer door verwerving van gronden, gevolgd door inrichting van deze gronden en de verkoop aan de eindbeheerder. We kopen zowel gronden binnen de nieuwe natuurbegrenzing als daarbuiten (ruilgronden). Deze ruilgronden worden dan ingezet om te ruilen met gronden binnen de natuurbegrenzing. Af en toe wordt ook een agrarisch bedrijf gekocht, om de grondmobiliteit in een gebied op gang te brengen.
Programma Gebiedsgerichte aanpak Landelijk gebied
Voor dit programma voor de realisatie van het UPLG komt een Grondstrategieplan 2024 die de gebiedsgerichte aanpak ondersteunt. De aan- en verkoop of ruiling van gronden en bedrijven zal worden ingezet binnen dit programma om bij te dragen aan de te behalen programmadoelen binnen de gebiedsprocessen.
Programma Hart van de Heuvelrug en Vliegbasis Soesterberg
Het programma Hart van de Heuvelrug – Vliegbasis Soesterberg is een integrale gebiedsontwikkeling. Sinds 2004 werken we met partijen samen om in dit gebied de natuurgebieden aan elkaar te verbinden en deze te versterken. Binnen dit groene netwerk ontstaat ruimte om woningen en bedrijven te bouwen en ruimte te bieden aan zorg en recreatie. Aan al deze functies is in deze regio behoefte. In het programma gaan natuur en bouwen samen. Het zijn geen losse projecten, maar ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een belangrijk uitgangspunt in de uitvoering is de financiële en ruimtelijke verevening tussen de rode projecten (het ontwikkelen van woon- en werklocaties) en groene projecten (ontwikkeling van natuur en recreatie). De gronden die we in eigendom hebben, verkopen we na bewerking of leveren we door aan derden. De provincie beheert enkele percelen tijdelijk totdat de gronden verkocht zijn.
Natuurcompensatiebank
De natuurcompensatiebank is in 2018 ingesteld naar aanleiding van een door de Provinciale Staten in 2014 aangenomen motie. In de natuurcompensatiebank worden door de provincie gronden op 'voorraad' gehouden voor de realisatie van natuur- en boscompensatieverplichtingen. In de bank zullen alleen gronden worden opgenomen waarop NNN of bos van hoge kwaliteit gerealiseerd kan worden en die het NNN, het landschap of de recreatie in de provincie versterken.
Dit kunnen gronden zijn die door de provincie zijn aangekocht, maar ook gronden van derden, over welke de provincie met deze derden afspraken heeft gemaakt om ze beschikbaar te houden voor de realisatie van compensatieverplichtingen. Met compensatieplichtigen worden overeenkomsten afgesloten om de compensatieplicht in te vullen met gronden uit de natuurcompensatiebank. Hierbij wordt een vergoeding overeengekomen voor de kosten van onder meer de grond, de inrichting en het beheer.
De natuurcompensatiebank maakt het mogelijk de besluitvorming over compensatie te versnellen en een hogere kwaliteit van de natuurcompensatie te realiseren. Dit jaar zal conform de afspraken die in 2018 zijn gemaakt de werking van de natuurcompensatiebank worden geëvalueerd.