Natuurnetwerk is robuust (ontwikkeld)

Meerjarendoelen

2.1.4

Het areaal bos is vergroot en de kwaliteit van bestaand bos is verbeterd.

Toelichting op meerjarendoel

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er 10% meer bos komt in Nederland. Dit heeft het Rijk samen met de provincies nader uitgewerkt in de landelijke Bossenstrategie “Bos voor de toekomst” (2020). Het Strategisch bosbeleid van provincie Utrecht (PS, 11 mei 2022) is een provinciale uitwerking tot 2040 waarin maatregelen zijn opgenomen voor areaalvergroting en kwaliteitsverbetering van onze bossen. Een van de belangrijkste ambities is om het bosareaal met 1500 ha te vergroten. Uitvoering van het strategisch bosbeleid draagt bij aan het behalen van onze doelen voor Groen Groeit Mee (zie ook 1.1.5).  

Uitvoering Bomen Actieplan
U heeft op 30 oktober 2019 motie 82 aangenomen en hiermee ‘verzocht om het extra planten van in ieder geval 600.000 bomen in de provincie Utrecht tot 2023 of zoveel eerder als mogelijk’. Uitvoering van dit actieplan draagt bij aan de realisatie van de doelen van het Strategisch bosbeleid. De verwachte eindstand voor 2023 wat betreft het aanplanten van extra bomen is 520.000 bomen. De motie wordt in 2024 afgerond met de organisatie van meerdere bomen uitdeeldagen.

Doorgaan met de realisatie van 1500 ha nieuw bos
In 2021 is gestart met de realisatie van in totaal 1500 ha nieuw bos: 1000 ha binnen het NNN-zoekgebied en 500 ha buiten het NNN. Verwacht resultaat voor 2024 is in totaal 70 ha nieuw bos: 30 ha nieuw bos in het NNN, 30 ha omvorming van bestaande NNN naar bos, en 10 ha buiten het NNN (incl. voedselbos en KLE). De beschikbare middelen vanuit Kadernota 2023-2026 (in totaal €23,8 miljoen) voor aankoop en afwaardering van gronden kunnen hiervoor worden ingezet. Voorbeelden van projecten die in 2024 worden uitgevoerd zijn een particulier initiatief bij Lexmond (18 ha nieuwe NNN) en landgoed Sterkenburg (21 ha omvorming van bestaande lage kwaliteit NNN). Ook wordt 5 ha nieuw bos op provinciale grond gerealiseerd, waarvoor verschillende locaties in beeld zijn.
Om de uitvoering van nieuw bos in een stroomversnelling te brengen wordt er in 2024 verder gewerkt aan een aantal aspecten. Zo wordt een subsidieregeling voorbereid voor nieuw bos buiten het NNN via de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) die naar verwachting begin 2024 ter besluitvorming wordt voorgelegd. Daarnaast wordt de samenwerking met Groen Groeit Mee verder voortgezet om realisatie van bos en recreatie te koppelen en wordt de laatste hand gelegd aan een monitoringssysteem voor de voortgang van de totale opgave nieuw bos.  

Natuurbrandpreventie
In samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaan we werken aan natuurbrandpreventie, mede als uitwerking van de Bossenstrategie.

Begraven in natuur
Er is sprake van een groeiende belangstelling voor begraven in de natuur. Voor dit onderwerp stellen we een beleidsuitwerking op die antwoorden moet geven op vragen zoals welke ruimte geven we hiervoor binnen en buiten het NNN met indien nodig aanvullend sturend instrumentarium.   

Agroforestry
We zetten in op activiteiten gericht op het stimuleren van agroforestry. De twee voornaamste pijlers zijn kennisdeling en aanplantsubsidie. Door kennisdeling tussen diverse partijen te faciliteren maken we o.a. de kosten en baten en het proces voor een grotere groep inzichtelijk, en kunnen we waar mogelijk knelpunten wegnemen.  
De aanplantsubsidie maakt de financiering van het daadwerkelijk aanplanten van fruit- en notenbomen mogelijk. Daarnaast is agroforestry, als verbinder tussen landbouw en natuur, ook een kansrijk middel voor de opgaven in het landelijk gebied. Per landschapstype brengen we in beeld welk type agroforestry systeem kan bijdragen aan de doelen in het landelijk gebied zodat het mee wordt genomen in de uitvoering van de gebiedsgerichte aanpak.  

Kwaliteitsverbetering en overige maatregelen Strategisch bosbeleid
In 2023 is een eerste uitwerking voor maatregelen voor kwaliteitsverbetering van bestaande bossen opgeleverd in een Revitaliseringsplan. In 2024 wordt een subsidieregeling opgesteld waarmee middelen beschikbaar komen voor boseigenaren om de maatregelen uit te voeren. Daarnaast starten we met kennisprojecten over oude bosgroeiplaatsen en worden de beleids- en instructieregels voor de bescherming van waardevol bos van kracht. Verder wordt in 2024 besloten over het instellen van een Meetnet Bodemkwaliteit, nadat in 2023 verschillende scenario's zijn uitgewerkt. Het meetnet moet inzicht geven in de huidige bodemkwaliteit in relatie tot milieudruk en beleidsmaatregelen.  

Beoogde resultaten

  • Afronding uitvoering Bomen Actieplan in 2024; 600.000 bomen geplant  
  • Realisatie van in totaal 70 ha nieuw bos in 2024  
  • Het opzetten van een Agroforestry netwerk Utrecht om kennisdeling te stimuleren  
  • Beleidsuitwerking natuurbegraven
  • Nieuwe openstelling van de subsidieregeling voor de aanplant van fruit- en notenbomen  
  • Openstellen Subsidieregeling voor realisatie bos buiten het NNN  
  • Openstellen subsidieregeling voor revitalisering van bossen.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32