Toekomst bedrijfsleven en werknemers

Meerjarendoelen

8.1.3

Algemene ondersteuning van het MKB is beter, o.a. bij opvolging eigenaren, internationale handel, transitie naar circulair ondernemerschap

Toelichting op meerjarendoel

Het mkb geldt als het fundament van de Nederlandse economie. Het verdienvermogen van deze bedrijven is van groot belang. Meer inzetten op het verhogen van de productiviteit van het mkb heeft grote effecten voor de structurele groei van de economie en welvaart. Ondernemers uit het mkb staan de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen. Hoewel wij bovenal geloven in de zelfredzaamheid van ondernemers, willen wij het mkb ook ondersteunen in het toekomstbestendig maken van hun activiteiten.

In 2024 gaan we door met het versterken van de regionale dienstverlening voor bedrijven. In samenwerking met de Kamer van Koophandel (KvK), de ROM Utrecht Region, een aantal gemeenten en regionale partners (bijvoorbeeld ondernemersverenigingen) streven we naar ontsnippering van het dienstverleningslandschap op schuldhulpverlening, digitalisering, bedrijfsopvolging en circulair ondernemerschap. Dit leidt tot een betere vindbaarheid en bereikbaarheid voor de ondernemer.

In 2024 weten we de eindresultaten van het programma Opvolging mkb-(familie) bedrijven, dat is gebaseerd op twee pilots uit 2019 en 2020. Het project heeft tot doel om bedrijven te ondersteunen in het proces van opvolging of overdracht. Daarnaast biedt het project mogelijkheden om gericht aandacht te besteden aan onderwerpen, zoals innovatie en duurzaamheid. Bedrijven kunnen gebruik maken van coaches (totaal circa 100 bedrijven) en met een voucher specifieke ondersteuning krijgen (totaal circa 80 bedrijven).  

De kern van de overkoepelende opgave circulaire samenleving is slim en spaarzaam omgaan met producten, componenten en grondstoffen om ook toekomstige generaties een welvarend perspectief te bieden. Daarom stimuleren we binnen economie circulair ondernemerschap bij bestaande en nieuwe bedrijven, door te zorgen voor de juiste randvoorwaarden (bijvoorbeeld netwerk, monitoring en financiering). Ons beleid is gericht op de ontwikkeling van een innovatief regionaal economisch systeem waarin we koploper zijn in (vernieuwende) ketensamenwerking. Specifiek richten we ons op financiering van circulaire proposities, waarbij ingezet wordt op systeemverandering. Als provincie Utrecht kunnen wij hierin het verschil maken, omdat de aanwezigheid van financiële zakelijke dienstverleners hier bovengemiddeld is. Ook startten we in 2023 met een pilot waarin wij een ketenregisseur inzetten ter ondersteuning van gemeenten in het sluiten en mobiliseren van ketens in de regio. Bij succes van deze pilot wordt de ketenregisseur in 2024 opgeschaald. We werken nauw samen met de ROM Utrecht Region. Eén van de doelen van de ROM Utrecht Region is het aanjagen van de transitie naar een circulaire economie en samenleving. Voor 2022 tot en met 2026 zijn wij partner in het programma Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie (DiCiG) van de ROM Utrecht Region.

Beoogde resultaten

  • De samenwerking met KvK en regionale partners gericht op verbeteren van de dienstverlening naar ondernemers is uitgebreid met 6 gemeenten.  
  • Ten minste 100 ondernemers zijn ondersteund met het project Opvolging mkb-(familie)bedrijven.
  • Er is direct bijgedragen aan de Uitvoeringsagenda Circulaire Samenleving met gerichte interventies. Bijvoorbeeld door in te zetten op ketenregisseurs en het toewerken naar de volgende meting van de status van het circulair ondernemerschap in de regio Utrecht.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32