Toekomst bedrijfsleven en werknemers

Meerjarendoelen

8.1.1

De arbeidsmarkt functioneert beter door goede aansluiting vraag en aanbod

Toelichting op meerjarendoel

De spanning op de arbeidsmarkt in de provincie Utrecht is onverminderd groot. Werkgevers moeten tot het uiterste gaan voor gekwalificeerd personeel. Toch lijkt het erop dat de arbeidsmarkt haar piek heeft bereikt als het gaat om het aantal banen en vacatures. Tegelijkertijd wordt de vraag naar personeel in verschillende sectoren gestuwd door de maatschappelijke uitdagingen waar de provincie Utrecht voor staat. Dit vraagt om technici, leraren, verzorgenden en IT’ers. Tegenover een afname van de arbeidsvraag ligt het aantal werkenden in de provincie Utrecht hoger dan ooit. De krappe arbeidsmarkt trekt mensen aan die eerder niet op zoek waren naar werk. De werkloosheid daalde daardoor minder snel dan dat het aantal werkenden steeg. Vooral ouderen zijn vaker en meer aan het werk.

Toch is de regionale arbeidsmarkt gebaat bij een goede coördinatie tussen vraag en aanbod: soepele en veilige overstappen van werk naar werk en talenten ontwikkelen tijdens het werk om arbeidsmarktrelevant te blijven. In 2024 wordt daarom verder gebouwd aan een sterke en toegankelijke regionale arbeidsmarkinfrastructuur waarin geen talent onbenut blijft. Als partner van de Utrecht Talent Alliantie (UTA) draagt de provincie Utrecht haar steentje bij aan het realiseren van een toekomstbestendige beroepsbevolking die weerbaar en wendbaar is. Waardoor we uiteindelijk voldoende personeel hebben voor de functies die cruciaal zijn voor onze regio.

Via het regionale platform voor loopbaan en ontwikkeling MaakJeStap zetten we in op het bevorderen van intersectorale loopbaanpaden. De publieke scholingsmogelijkheden breiden we uit met scholing vanuit bedrijfsscholen en branche-opleiders. Het volgen van een scholing is enkel succesvol wanneer er voldoende financiële zekerheid bestaat. Er wordt daarom gestart met een regionaal talentfonds waarin publieke en private financiële middelen worden gebundeld om scholing te stimuleren en daarmee (nieuw) werk in de techniek, ICT, zorg en onderwijs te bevorderen. In de UTA zijn de arbeidsmarktkoepels in deze sectoren vertegenwoordigd. Het is belangrijk dat deze koepels voldoende slagkrachtig zijn om werkgevers te ondersteunen bij het omarmen van starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een overstap naar een andere sector overwegen. Het grootste deel van de inspanning van de provincie Utrecht is gericht op het (door)ontwikkelen van voldoende fysieke oriëntatie- en leerplekken, zoals de TechnoHUB in Woerden of Zorgversterkers in Utrecht. In elk van deze sectoren schalen we een initiatief op. Daarnaast gaan extra inspanningen uit naar digitale vaardigheden op de werkvloer. Op dit thema moeten ten minste twee initiatieven worden opgeschaald.

Beoogde resultaten

  • De Utrecht Talent Alliantie heeft minimaal vijf impulsplannen opgewerkt, waarvan twee op de doelstelling om digitale vaardigheden op de werkvloer te versterken.
  • Het plan van aanpak (inclusief fondsplan en governance) voor het Regionaal Talent Fonds is bestuurlijk vastgesteld en de uitvoering is gestart.
  • De Utrecht Talent Alliantie heeft minimaal € 5 miljoen vanuit het Rijk of Europa verbonden aan de doelstellingen.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32