Locaties per fiets veilig, comfortabel

Meerjarendoelen

5.3.1

Het regionaal fietsnetwerk is vlotter, veiliger en comfortabeler

Toelichting op meerjarendoel

De basis op orde hebben, is de eerste stap in het stimuleren van fietsgebruik. Daarom werken we aan een kwaliteitsverbetering van het Regionaal fietsnetwerk en is het realiseren van meerdere doorfietsroutes onze prioriteit.

Sturen op prioriteit.
We hebben de afgelopen jaren intentieovereenkomsten afgesloten met de drie regio’s in de provincie. Hierin hebben we afspraken met elkaar gemaakt over de belangrijkste fietsprojecten waarin wij samen willen investeren en die gemeenten binnen een periode van maximaal 4 jaar willen realiseren. In 2023 lopen deze intentieovereenkomsten af. In 2024 bereidden we ons voor op nieuwe intentieovereenkomsten voor de periode 2024-2027. Daarnaast nemen we een regierol in de realisatie van diverse fietsverbindingen die in beheer zijn of waren van Rijkswaterstaat, zoals de fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal ter vervanging van het pontje bij Nieuwer ter Aa en de fietsbrug over de A12 bij Bunnik als opwaardering van de huidige voetgangersbrug op dezelfde locatie.

Een stevige regierol nemen we ook in de realisatie van 9 doorfietsroutes. In 2024 zijn – onder voorwaarde van een financieringsbesluit over de fietsbrug over de A12 bij Bunnik – alle uitvoeringsovereenkomsten voor deze 9 doorfietsroutes met betrokken gemeenten getekend en zijn 5 doorfietsroutes grotendeels gerealiseerd en is voor 3-4 doorfietsroutes de uitvoering gestart. Ook neemt de provincie een regierol in de verdere verkenning van de realisatie van de doorfietsroute Dom tot Dam wanneer het ministerie van IenW aan Rijkswaterstaat de opdracht geeft om hieraan mee te werken.

Als wegbeheerder hebben we zelf ook de verantwoordelijkheid voor de provinciale fietspaden op het Regionaal fietsnetwerk. In 2024 wordt de kantmarkering toegepast op de provinciale fietsinfrastructuur en is het project Verbeteren verlichting provinciale fietsinfrastructuur afgerond. In 2024 worden voor diverse locaties studies uitgevoerd om de oversteek voor fietsers veiliger te maken (tunnels). Ook gaan we aan de slag om op een aantal locaties de fietspaden te verbreden. Daarnaast voeren we studies uit naar het oplossen van barrières op het doorfietsroutenetwerk. Een totaaloverzicht en beschrijving van alle in studie en uitvoering zijnde projecten is opgenomen in het MIP Mobiliteit.

Nationaal en Regionaal Toekomstbeeld Fiets
Het Regionaal Toekomstbeeld Fiets heeft als inbreng gediend voor het Nationaal Toekomstbeeld Fiets dat in 2022 is opgeleverd. Hieruit blijkt dat om de fiets als volwaardig vervoermiddel en als dé oplossing voor maatschappelijke vraagstukken in te kunnen zetten, grootschalige investeringen nodig zijn. De plannen voor de schaalsprong fiets kosten 363 miljoen euro tot 2027 en 1.591 miljoen euro tot 2040. Hiervoor is een gezamenlijke uitvoeringsagenda en programmering met het Rijk en gemeenten nodig. Naar verwachting wordt eind 2023 in het BO MIRT de uitvoeringsagenda Fiets vastgesteld. November 2023 wordt duidelijk wat het vervolg hierop is voor 2024.

Beoogde resultaten

  • Aan minimaal 5 projecten met prioriteit uit de knelpuntenanalyse op het Regionaal fietsnetwerk wordt een subsidiebijdrage geleverd.
  • De intentieovereenkomsten voor de realisatie van fietsinfrastructuurprojecten met de regio’s U10, Amersfoort en Foodvalley zijn geëvalueerd en nieuwe intentieovereenkomsten worden voorbereid.
  • Voor de doorstromingsknelpunten voor fietsers bij VRI’s op provinciale infrastructuur zijn knelpunten in beeld gebracht en is een plan van aanpak vastgesteld om deze knelpunten aan te pakken. Er wordt een pilotproject gestart waarbij groepen fietsers bij iVRI’s op twee doorfietsroutes vaker prioriteit krijgen.
  • Er worden studies gestart naar ongelijkvloerse kruisingen op de N408 en N226
  • Er worden studies gestart naar het verbreden van te smalle provinciale fietspaden op vier trajecten langs provinciale wegen en naar verwachting – en afhankelijk van de uitkomsten - ook voor deze locaties in 2024 investeringsbesluiten genomen.
  • Voor de fietsbrug A12 bij Bunnik en het vrij liggende fietspad tussen Houten en Odijk zijn uitvoeringsafspraken gemaakt en – wanneer het investeringsbesluit is genomen - worden de voorbereidingen voor realisatie opgestart.
  • Op basis van de in 2023 afgeronde studie voor een nieuwe fietsbrug over de Hollandse IJssel wordt – wanneer met de betrokken gemeenten financieringsafspraken zijn gemaakt - een samenwerkingsovereenkomst getekend en start de voorbereiding.
  • Onze regionale fietsroutes zijn grotendeels voorzien van kantmarkeringen en onze doorfietsroutes van speciaal daarvoor in Nederland ontwikkelde bewegwijzering.
  • De doorfietsroutes Amersfoort-Utrecht, Veenendaal-Utrecht, Hilversum-Amersfoort, Woerden-Utrecht, zijn (grotendeels) gerealiseerd.
  • De doorfietsroutes Hilversum-Utrecht, Houten-Lage Weide en Houten-USP zijn in de voorbereidingsfase en voor enkele routes start zelfs de realisatie. De samenwerkingsovereenkomst voor Houten-USP wordt getekend nadat de financierings- en uitvoeringsafspraken rondom de fietsbrug over de A12 bij Bunnik rond zijn.
  • Nadere invulling van de uitvoeringsagenda Fiets zoals vastgesteld in BO MIRT 2023 en concrete afspraken maken met Rijk en regio over de maatregelen in het Regionaal Toekomstbeeld Fiets om tot realisatie te komen.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32