1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3 Passende woonruimte woningbehoefte

Toelichting op beleidsdoel

De woningbouwopgave in onze regio is enorm, zowel op korte als op lange termijn. Om als provincie het groene, gezonde en innovatieve middelpunt van Nederland te blijven, is een gezonde woningmarkt noodzakelijk. Aan het Rijk hebben we een randvoorwaardelijk bod gedaan om in de periode 2022 tot en met 2030 83.500 woningen toe te voegen, waarbij we streven naar tweederde van de woningen in het sociale en middeldure segment. Deze uitgangspunten zijn in maart 2023 vastgelegd in drie woondeals voor de regio’s U10, Amersfoort en Foodvalley.

In het provinciale bod en de woondeals zijn randvoorwaarden benoemd die op orde moeten komen om de woningen te kunnen realiseren. Deze randvoorwaarden staan momenteel onder druk. We zijn geconfronteerd met veranderende economische omstandigheden en tekort aan gekwalificeerde medewerkers in de bouw die een negatief effect hebben op de woningbouw. Ook de stikstofproblematiek en netcongestie beïnvloeden de woningbouw.   
Als provincie zijn we een van de partijen die nodig zijn om voldoende woningen te realiseren. De provincie heeft hierbij vooral een agenderende, stimulerende en faciliterende rol: we zijn aanjager, verbinder en kennisdeler.  
Met het uitvoeringsprogramma Versnelling Woningbouw 2021 t/m 2024 geven wij vorm aan de gestelde ambitie. In het programmaplan is geconcretiseerd wat wij gaan doen, waar de accenten en prioriteiten liggen en op welke manier we gaan uitvoeren. Hierbij volgen wij vijf leidende principes:

  1. We werken proactief en richten ons op de korte termijn;
  2. We richten ons op locaties in de hele provincie;
  3. We richten ons op fysieke maatregelen;
  4. We gaan uit van integrale gebiedsontwikkeling waarbij we ambities verbinden en kansen koppelen;
  5. We werken met een adaptief en flexibel programma.

Met de toekomstige wet Versterking regie op de volkshuisvesting krijgt de provincie ook een regisserende en meer sturende rol. Aangekondigd is dat provincies vanaf 2026 moeten beschikken over een volkshuisvestingprogramma, als verplicht programma onder de omgevingswet. Om de meer sturende en regisserende rol goed in te vullen worden de planregistratie en monitoring uitgebreid.  De provincie krijgt ook een regierol bij de op te stellen gemeentelijke, integrale woonzorgvisies waarin de woon- en zorgbehoeften van aandachtsgroepen en de daaruit voortvloeiende opgave op wonen en zorg in beeld worden gebracht. Deze woonzorgvisie zal een onderdeel zijn van het volkshuisvestingsprogramma. De provincie, regio’s en gemeenten hebben hierover afspraken gemaakt in de woondeals. De behoefte aan passende huisvesting voor aandachtsgroepen is groot. Een provinciale woonzorgbehoefteanalyse die begin 2024 afgerond wordt, moet inzicht geven in de precieze omvang van de opgave en geldt als vertrekpunt voor afspraken over de verdeling over gemeenten. Aangezien de provincie een nieuwe coördinerende rol heeft bij de woonzorgvisies investeren we als provincie in een provinciaal netwerk op wonen en zorg, versterken we waar nodig de organisatie met expertise op wonen en zorg en brengen we de opgave in beeld.

In 2024 besluiten we of het uitvoeringsprogramma verlengd wordt ter overbrugging naar het nieuw op te stellen volkshuisvestingsprogramma of dat een nieuw programma Versnelling Woningbouw wordt opgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32