1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.4

Het aantal plekken voor opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders sluit beter aan bij de opgave.

Toelichting op meerjarendoel

Sinds begin 2021 functioneert onder de Provinciale Regietafel Migratie en Integratie (PRT) een Kansenmakersteam met als opdracht om in en met gemeenten kansen te vinden en te verzilveren voor oplossingen in de asielketen en dit te vertalen in een aantal ‘boden’ vanuit Utrecht richting het Rijk om te komen tot goede randvoorwaarden. In 2024 worden de toegekende middelen voor de uitvoering van het Kansenmakersteam ingezet voor continuering van het team in de huidige omvang inclusief de uitbreiding die plaatsvindt in de loop van 2023. Daarbij geldt dat de 26 Utrechtse gemeenten en de provincie elk garant staan voor de helft van het gevraagde bedrag naar verwachting te dekken uit een met de komst van de Spreidingswetsamenhangende verhoogde gemeentefondsuitkering respectievelijk een verhoogde uitkering in het provinciefonds. Het wetsvoorstel Spreidingswet is gericht op het geven van een (structurele) wettelijke taak aan gemeenten bij de opvang van asielzoekers, met als doel een evenwichtige verdeling van asielzoekers over gemeenten.

Zolang de Spreidingswet nog niet van kracht is wordt een afzonderlijke rijksbijdrage verwacht ter dekking van de kosten van gemeenten en provincie. De huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers zal naar verwachting ook in 2024 veel aandacht vragen. Daarbij zal onder meer verder worden gewerkt aan de integratie met de programma’s voor flexwonen en versnelling woningbouw. Het is de bedoeling om vanaf 2026 de lasten en rijksbaten van het Kansenmakersteam structureel in de begroting op te nemen.
Gemeenten weten het Kansenmakersteam steeds beter te vinden. Het aantal projecten waar het Kansenmakersteam bij betrokken is groeit en steeds vaker wordt ook een rol als procesbegeleider gevraagd. Tegen de achtergrond van de enorme opgaven die er nog liggen, het komen van een crisissituatie naar een robuuste en flexibele asielketen met meer duurzame opvangplekken in de provincie Utrecht, de synergie met de versnelling woningbouw, de nieuwe taken die gemeenten krijgen en ook de provincie krijgt en de vraag van gemeenten om ook op de sociale aspecten van de asielketen ondersteuning te krijgen, heeft het Kansenmakersteam zich ontwikkeld tot een formatieve omvang van 4,5 fte. De duidelijkheid die de komende jaren te verwachten is over rijksbaten en de verdere ontwikkeling van het Kansenmakersteam moet vanaf 2026 voor de provincie leiden tot een voorstel voor structurele dekking.

Beoogde resultaten

  • Een goede huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32