1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.1

De woningbouwopgave vindt sneller en vraag gestuurd plaats door gerichte en slimme interventies en maatwerk

Toelichting op meerjarendoel

Van provincies wordt een meer sturende en regisserende rol verwacht om de woningbouwopgave te realiseren. We voeren de afspraken uit die zijn gemaakt in de drie regionale woondeals. Het versnellen van de woningbouw vraagt om een proactieve opstelling: niet wachten tot een gemeente of corporatie meldt dat er een knelpunt ontstaat maar in goede verbinding staan met partijen in de woningmarkt om vroegtijdig mogelijke knelpunten te signaleren en actie te kunnen ondernemen. Naast het overleg met de woondealpartners organiseren we overlegtafels waar ook marktpartijen aan tafel zitten. Dit zijn versnellingstafels. Publieke partijen en marktpartijen werken aan oplossingen voor knelpunten die zij ervaren in woningbouwprojecten. Als we in de regio niet in staat zijn een oplossing te vinden, kunnen deze zaken op de landelijke versnellingstafel worden neergelegd. Voor een goede invulling van onze rol is uitbreiding nodig van het team, die in deze begroting is voorzien.

Gezien de hoge druk op de woningmarkt en de afname van de productie, wordt tevens ingezet op flexwonen om op korte termijn woonruimte te kunnen toevoegen. Dit is hard nodig voor groepen die nu geen passende woning kunnen vinden zoals starters, statushouders en andere aandachtsgroepen. Hierbij werken we nauw samen met het kansenmakersteam en de collega's van ruimtelijke ontwikkeling. We gaan door met de uitvoering van locatiescans en ondersteunen gemeenten met kennis en expertise.     

Als provincie bieden we maatwerk en expertise om woningbouwprojecten te versnellen en vertraging te voorkomen, in alle fasen van het bouwproces. We helpen om belemmeringen en knelpunten weg te nemen, stimuleren en ondersteunen gemeenten om harde plancapaciteit uit te voeren en zachte plancapaciteit om te zetten in harde plannen. Het zal enige tijd kosten om twee derde van het aantal nieuw te bouwen woningen in het sociale en middeldure segment te realiseren. Over de woningen die komend jaar worden gebouwd zijn namelijk al afspraken gemaakt. Vanaf 2025 moet de woningbouwprogrammering op gemeentelijk en regionaal niveau wel voldoen aan de eis van twee derde betaalbaarheid. Door economische ontwikkelingen (met name rentestijging, bouwkostenstijging en personeelstekorten) en toenemende complexiteit van projecten (onder meer door stikstofproblematiek en netcongestie) zal de onrendabele top op gebiedsontwikkelingsprojecten groter worden. We blijven goed in gesprek met onze gebiedspartners via de structuren van de woondeals om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Door deze omstandigheden zal de totale opgave van de bouw van 83.500 woningen in de woondeals naar verwachting niet lineair gerealiseerd kunnen worden, maar zullen er in de eerste helft (2022-2026) verhoudingsgewijs minder woningaantallen gebouwd worden en in de tweede helft (2027-2030) verhoudingsgewijs meer woningaantallen. Onze focus ligt op een gebiedsgerichte en integrale aanpak en op de grotere locaties, waarbij het ons naast nieuwbouw ook gaat om het ondersteunen van transformatie naar woningbouw. We ontwikkelen kennis samen met relevante partijen en delen die met de partners in het veld. We zoeken hierbij proactief partijen op en blijven investeren in ons netwerk.  

Communicatie, kennis ontwikkelen en leerervaringen delen vormen belangrijke factoren voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en leveren een positieve bijdrage aan de versnelling. In 2024 organiseren we onder meer een Platform Wonen voor onze publieke en private partners en brengen we een aantal nieuwsbrieven uit. Een goede planregistratie en monitoring is essentieel. We blijven de planregistratie Wonen en de monitor Wonen continu ontwikkelen en voorzien van voor de gemeenten gebruiksvriendelijke dashboards. De doelen op onder andere het gebied van betaalbaarheid, flexwoningen en doelgroepen zullen naar verwachting extra inspanning en capaciteit kosten voor monitoring.

Beoogde resultaten

Uitvoeren woondeals:

  • Er wordt invulling gegeven aan de coördinerende rol bij de uitvoering, nadere uitwerking en herijking van de regionale woondeals, in samenwerking met de andere woondealpartners;
  • Met alle 26 gemeenten wordt de uitvoering van de woondealafspraken gemonitord en waar mogelijk verbonden aan concrete vormen van ondersteuning.

Ondersteuning kennis en subsidies:

  • Gemeenten en bouwende partners worden bij de woningbouw ondersteund door kennis- en netwerkbijeenkomsten, waaronder webinars met het expertteam TEMPO, het congres Platform Woningbouw en diverse pilots voor betaalbare en duurzame woningbouw;
  • Gemeenten en bouwende partners worden bij de woningbouw financieel ondersteund door middel van het uitkeren van flexpool-middelen, het meefinancieren van WBI-aanvragen en afdekken van het laatste deel van de onrendabele top.

Flexwoningen:

  • Uitvoering geven aan de regiodeal Flexwonen en het vervolg daarop, met de bouw van 1500 flexwoningen.
  • Uitvoering geven  aan de nadere afspraken die met drie woondealregio’s zijn gemaakt over het aantal te realiseren flexwoningen.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 16:37:03 met de export van 11/07/2023 16:28:32